Alles wat je moet weten over YouTube SEO

Alles wat je moet weten over YouTube SEO

YouTube is dé grootste videoportal van heel het internet. Ook niet gek, want YouTube heeft maandelijks meer dan 1 miljard gebruikers. Deze gebruikers uploaden maar liefst 300 uur video per minuut! Maar hoe zorg je er dan voor dat jouw video’s gevonden én bekeken worden? In dit artikel vertel ik je alles over YouTube SEO, zodat jij straks ook goed gevonden gaat worden op YouTube.

Wat is YouTube SEO

De term SEO staat voor search engine optimization. In het Nederlands heet dit ook wel zoekmachine optimalisatie. De term SEO wordt voornamelijk gebruikt om zoekmachine optimalisatie voor traditionele zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo aan te duiden. 

De meeste mensen denken bij YouTube namelijk niet gelijk aan een zoekmachine. Toch is YouTube de op één na grootste zoekmachine, na Google dus. 

Simpel gezegd: SEO op YouTube gaat dus over het vindbaar maken van video’s op YouTube. 

Hoe werkt YouTube SEO

Net zoals bij Google is de exacte ranking formule bij YouTube onbekend. Gelukkig zijn er wel een aantal factoren bekend die bepalen of jouw video’s goed gaan scoren. YouTube zelf geeft aan dat hun kijkersloyaliteit rapport een van de belangrijkste ranking factoren is. 

In dit rapport vind je:

  • De gemiddelde weergaveduur van alle video’s op je kanaal,
  • Topvideo’s of -kanalen op basis van weergavetijd,
  • De gegevens voor kijkersloyaliteit voor een specifieke video voor verschillende perioden,
  • De relatieve kijkersloyaliteit van een video in vergelijking met het YouTube-gemiddelde voor vergelijkbare video’s. Kijkersloyaliteit is een brede term en staat voor de weergaven, likes, reacties en shares van een bepaalde video.

Engagement dus. Video’s met veel engagement scoren beter dan video’s met weinig engagement. Als uit dit rapport blijkt dat jouw kijkersloyaliteit goed is in vergelijking met andere YouTubers ben je al een goed eind op weg.

Toch zijn er nog een aantal andere directe ranking factoren. Deze factoren zorgen voor een directe verbetering in de vindbaarheid van jouw YouTube video’s

  • Het gebruik van relevante zoekwoorden, bijvoorbeeld in video titels, afspeellijsten, video beschrijvingen of in de titel van jouw YouTube kanaal,
  • Het gebruik van relevante tags,
  • Het aantal links naar een specifieke video op jouw YouTube kanaal

Wat je actief kunt doen om beter gevonden te worden op YouTube

Nu vraag je je misschien af wat je actief kunt doen om beter gevonden te worden op YouTube. Hieronder vind je 5 belangrijke tactieken die jij kunt gebruiken om je vindbaarheid te vergroten.

Maak waardevolle video’s

Het klinkt nogal simpel en kort door de bocht, maar het is wel zo. Wanneer je een goede video hebt zullen de kijkers geneigd zijn om langer te blijven kijken. Hoe langer de kijktijd, hoe beter de video zal scoren. Maar hoe maak je precies een goede video?

Nou, meestal hebben de kijkers een vraag en zijn ze opzoek naar een passend antwoord. Zorg er dus voor dat jouw video’s bomvol zitten met waardevolle informatie.  

Vraag om interactie

Zoals je al eerder in dit blog hebt kunnen lezen is interactie erg belangrijk. Het uiteindelijke doel is om ervoor te zorgen dat jouw kijkers de video zullen liken, delen of een reactie zullen achterlaten. Dit kun je doen door de bezoekers simpelweg op te roepen om de video te liken of te delen, maar soms kan dit juist in je tegendeel werken.  Een hele goede, subtiele manier om ervoor te zorgen dat jouw kijkers een reactie achterlaten is door de kijkers op te roepen om hun mening te geven over een bepaald onderdeel van de video, een suggestie te geven over en volgende video of hun vraag te stellen mochten ze er een hebben.

Beschrijving van jouw kanaal

Een vaak vergeten onderdeel van YouTube SEO is de kanaal beschrijving. In de beschrijving van jouw kanaal kan je wat over jezelf vertellen, bijvoorbeeld waar jouw kanaal precies over gaat. 

Maar veel belangrijker nog is de toegevoegde seo waarde die deze beschrijving kan hebben. Zorg er dus voor dat je alle onderdelen van jouw kanaal goed in belicht, en maak gebruik van de juiste zoekwoorden om de goede seo tekst te schrijven.

Een goede seo tekst is niet alleen waardevol voor Google, maar ook voor de lezers. Zorg dat beide groepen genoeg informatie krijgen, en houdt de tekst bovendien waardevol. Dat is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om een goede seo tekst te schrijven.

 
 

Afspeellijsten

Ook afspeellijsten kunnen je helpen om beter gevonden te worden op YouTube. Niet alleen in de zoekresultaten van YouTube, maar afspeellijsten zullen ook getoond worden wanneer een video eindigt en zelfs in de aanbevolen video’s balk aan de zijkant van het scherm.

Bovendien maken afspeellijsten het jouw kijkers ook nog eens makkelijker om video’s terug te vinden. Zorg dat je voor elke soort video’s een afspeellijst hebt.

Voorzie de afspeellijsten daarnaast van een relevante beschrijving en thumbnail.

Ondertiteling

Ondertitelingen zullen je niet meteen helpen om beter te scoren in de zoekresultaten van YouTube, maar in sommige gevallen kan het wel erg waardevol zijn. Ondertitelingen zullen je namelijk niet alleen helpen om internationaal niveau professioneler over te komen, maar ook voor Google kan het erg waardevol zijn.

Wanneer je een blog kunt je namelijk de ondertiteling van jouw video’s gebruiken als transcriptie voor nieuw artikel op jouw blog. Dit bespaart niet alleen veel tijd maar helpt je ook om beter gevonden te worden op Google. Dubbele winst dus.

Hoe meer content, hoe beter.

Meer weten over YouTube SEO of zoekmachine optimalisatie? Of wil je weten hoe je nog meer links kunt scoren? Neem dan gerust eens een kijkje op het internet marketing blog van Klik Proces. Ik wens je in ieder geval heel veel succes met het toepassen van onze on-page seo technieken!